• Zaregistrovat se
0Košík
Váš košík je prázdný.

Grilované ricottové lívance

Grilované ricottové lívance s citronovou kůrou, krémem z mascarpone a rozvarem z bobulí

Suroviny, které budete potřebovat: Hladká mouka, prášek do pečiva,  jedlá soda, ricotta, mléko, vejce, vanilkový extract či vanilková zrnka, ovoce, citronová šťáva a kůra, šťáva a kůra z pomeranče, lístky máty, máslo, mascarpone, zakysaná smetana, skořice, portské víno,  solamyl, moučkový cukr, sůl.


Na lívance (5 porcí): 220 g hladké mouky (nebo dle potřeby), 2 lžičky prášku do pečiva, ¼ lžičky jedlé sody, špetka soli, 3 lžíce krupicového cukru, 200 g ricotty, 200 ml mléka (nebo dle potřeby), 1 lžička vanilkového extraktu nebo zrníčka z 1 vanilkového lusku, 60 ml citronové šťávy, kůra z ½ citronu, 3 vejce, 80 g přepuštěného másla.  Do větší mísy prosejte mouku s kypřicím práškem, sodou, solí a cukrem. Zamíchejte. Doplňte ricottu, vanilku, citronovou šťávu a kůru, mléko a vše rozmíchejte metlou. Přidejte vejce a míchejte, dokud nevznikne hladké a  jednotné těsto. Mělo by být středně husté, podle potřeby případně doplňte mléko nebo mouku. Těsto nechte pár minut odpočinout, aby soda mohla začít působit.

Gril s plným a hladkým roštem rozpalte na střední teplotu, přidejte trochu přepuštěného másla a hezky jej rozetřete. Postupně na rošt (tál) vlévejte těsto. Menší naběračka je podle mě ideální množství na jeden lívanec. Těsto jemně rozetřete, aby vznikl lívanec zhruba o průměru 5 cm. Každý lívanec se bude dělat tak minutu až minutu a půl z každé strany.

Na krém z mascarpone: 250 g mascarpone, 100 g zakysané smetany, moučkový cukr, šťáva z ½ citronu. Všechny ingredience dejte do misky a pořádně vyšlehejte. Dle potřeby přidejte cukr a citronovou šťávu.

Na rozvar z bobulí: 500 g mraženého bobulovitého ovoce (maliny, borůvky, ostružiny atd.), 1 celá skořice, 150 g cukru (nebo dle chuti), 150 ml portského vína, voda (dle potřeby), solamyl (dle potřeby), kůra z ½ citronu, šťáva a kůra z 1 pomeranče.

V rendlíku rozehřejte cukr na karamel, přidejte ovoce a zarestujte jej. Poté doplňte portské  víno, trochu vody, koření a citrusy. Vše přiveďte k varu a krátce povařte. Omáčka by měla být ve výsledku celkem hustá, proto to s vodou moc nepřehánějte.
Na závěr dle potřeby omáčku zahustěte solamylem, dochuťte cukrem a nechte zchladnout.

Na servis: pár lístků máty, 400 g čerstvého ovoce (maliny a borůvky, rybíz atd.), moučkový cukr (na ozdobu). Lívance servírujte přelité ovocným rozvarem společně s krémem z mascarpone, čerstvým ovocem, mátou a moučkovým cukrem.


Zpět na výpis článků