• Zaregistrovat se
0Košík
Váš košík je prázdný.

Keramické nože a škrabky – poznejte výhody keramického ostří!

 



Keramické nože a škrabky jsou nedílnou součástí vybavení většiny českých domácností. Oproti klasickým nožům a škrabkám mají mnoho výhod vyplývajících zejména z vlastností materiálu, ze kterého jsou vyrobeny a z moderní technologie výroby.
Ostrost a tvrdost

Keramické ostří u keramických nožů, škrabek a kráječů je vyrobené zejména z oxidu zirkoničitého ZrO2, což je bílá krystalická látka, jejíž tvrdost je přibližně 4 x větší než tvrdost ocele. A právě tato extrémní tvrdost je hlavní příčinou toho, že ostří keramických nožů, škrabek a kráječů je vysoce odolné proti opotřebování a zachovává si svou jedinečnou vysokou ostrost (na rozdíl od běžných nožů)  po celé roky.

Inertnost

Na rozdíl od ostří běžného ocelového nože, je keramické ostří zcela inertní. To znamená, že do sebe neabsorbuje žádnou z látek, která se uvolňuje při krájení potravin. Zároveň je naprosto odolné vůči skvrnám a rezivění. Při krájení potravin neničí jejich vitamíny, nezanechává pachuť ocele a krájené potraviny se na ostří nelepí, tak jako tomu může být u běžných nožů. Můžeme si tak vychutnat ovoce a zeleninu se všemi vitamíny! Díky tomu, že se potraviny na keramické ostří prakticky vůbec nelepí, se čištění keramických výrobků stává otázkou doslova pár vteřin. Stačí je jen opláchnout pod vodou a otřít!


Jedinou nevýhodou keramických výrobků je jejich křehkost. I když jsou extrémně tvrdé, jsou také křehké. To znamená, že s nimi musíme pracovat a starat se o ně velmi obezřetně. Musíme zapomenout na to, že bychom s nimi páčili nebo krájeli zmražené potraviny. Musíme dát pozor také při krájení masa, abychom nenarazili na kost, při skladování s ostatními noži a škrabkami a také se nedoporučuje mýt je v myčce.  To všechno jsou situace, kdy se ostří může uštípnout a tedy poničit.


Pokud se však těchto situací vyvarujete, budou Vám keramické výrobky sloužit spolehlivě po celé roky!

Zpět na výpis článků