Reklamace nerezového nádobí - užitečné tipy a rady

 

 


Vlastníte-li nerezové nádobí, rozhodně se Vám bude hodit následující přehled nejčastějších vad a poškození nerezových hrnců či pánví včetně praktických rad, jak takovému poškození zabránit nebo jej alespoň napravit, pokud je již pozdě.


 

O D B A R V E N Í

 

Odbarvování nerezového nádobí vzniká během i po procesu vaření anebo při čištění. Žluté, modré nebo fialové skvrny jsou tenké povlaky, které se tvoří na povrchu nerezové oceli, zatímco samotná nerezová ocel zůstává beze změny. Příčinou jsou  chemické reakce mezi kyslíkem a složkami v čistících prostředcích nebo potravinách. Tyto změny barvy však nejsou nijak zdraví škodlivé a neovlivňují kvalitu, použití nebo životnost nádobí. Po stranách hrnce se skvrny objevují tehdy, je-li jídlo po uvaření v hrnci ponecháno delší dobu.

 

Jak tomu zabráním?

K uchování perfektního stavu nádobí napomáhá, pokud jsou škrobová jídla (těstoviny, brambory, rýže) vařena v menším množství vody. Po dovaření je také možné ponechat v hrnci malé množství vody a zabránit tak zabarvení. Nerezovou ocel (zejména nové nádobí) doporučujeme pravidelně čistit speciální péčí o nerezovou ocel, aby nedocházelo k vytváření nečistot.

Co dělat, když je pozdě?

Zabarvení lze snadno odstranit speciální péčí na nerezovou ocel, stejně dobře funguje octová voda nebo kyselina citronová.

 

 

 

 


 

N Á N O S Y   Š K R O B U

 

Škroby se usazují většinou na dně, popřípadě na stěnách u dna, jestliže vaříme potraviny obsahující škrob (těstoviny, brambory, rýže) v příliš malém množství vody, nebo po vaření zůstávají dlouhou dobu v nádobě. Jedná se však pouze o povlak, samotná nerezová ocel zůstává bez poškození.

 

Jak tomu zabráním?

Po vyjmutí jídla přidejte do hrnce trochu vody, aby nánosy neměli šanci přilepit se na dno.

Co dělat, když je pozdě?

Nánosy škrobu lze opět snadno odstranit speciální péčí na nerezovou ocel, taktéž dobře funguje octová voda nebo kyselina citronová.

 

 

 

 


 

K O N T A K T N Í – N Á P L A V O V Á   R E Z

 

Nerez nerezaví! Laicky řečeno, pochází kontaktní rez vždy z jiného zdroje a na nerezovém nádobí se poté přichytí. Bližší vysvětlení: Kontaktní koroze se vytváří skrze kontakt mezi povrchem z nerezové oceli a korozivními železnými částicemi, které se hromadí na povrchu a následně začnou korozi. Pokud jsou rychle odstraněny, povrch z nerezové oceli bude stále neporušený. Pokud je doba kontaktu delší, povrch bude zkorodován a také začne korozi, byť je nerezový. Často je těžké přesně definovat příčinu kontaktní koroze. V 99% případů se však jedná o staré vodovodní potrubí ze železa, hrnce nebo poklice s železnými šrouby nebo nože s rezavými čepelemi, které jsou umístěny v myčce společně s nerezovým nádobím. Koše na příbory v myčce na nádobí s lehce poškozenými plastovými povlaky mohou být také důvodem pro náplavovou rez.

 

Jak tomu zabráním?

Čtěte pozorně návody a pokyny k obsluze vaší myčky a vkládejte pouze nádobí, které je pro čištění v ní, vhodné.

Co dělat, když je pozdě?

Včasné zjištění náplavové koroze lze snadno odstranit speciální péčí na nerezovou ocel. Ta zároveň ošetřuje povrch nerezové oceli a tím do budoucna zabraňuje vzniku podobné koroze.

 

 

 


 

K O R O Z E   P O V R C H U

 

Nerezová ocel má schopnost vytvářet pasivní vrstvu v případě kontaktu s kyslíkem. Ta následně působí jako ochranná vrstva. Lokální útoky halogenových solí - v domácnosti se obvykle jedná o obyčejné soli ve spojení s vodou a kyslíkem – však mohou zničit pasivní vrstvu a způsobit korozi. Výsledkem je malý otvor, který není na první pohled viditelný nebo menší odlupování povrchu. Čím vyšší je teplota a koncentrace soli, tím vyšší je riziko koroze. Nové hrnce jsou citlivější než ty, které se již používají, protože jejich pasivní vrstva se dosud nevytvořila.

 

Jak tomu zabráním?

Při vaření přidávejte sůl pouze do vroucí nebo horké vody a dobře ji rozmíchejte aby se rychle rozpustila a neklesala na dno. Nové hrnce nejsou vhodné pro dlouhodobé skladování potravin např. v lednici atd. Důležité je také preventivně používat speciální péči na nerezovou ocel, která vzniku podobného typu koroze zabraňuje.

Co dělat, když je pozdě?

Korozi tohoto typu bohužel není možné odstranit.

 

 

 


 

P Ř E H Ř Á T Í

 

Když je nádobí přehřáté, potraviny, oleje a tuky se v něm mohou spálit. Pokud je hrnec nebo pánev příliš rozpálena, mohou pálící se tuky dokonce začít kouřit. Stejné je to, pokud pánev rozpalujete dlouhou dobu zcela bez tuku nebo oleje. Při opakovaném přehřátí a spálení tuků se na povrchu pánve vytvoří hnědé zabarvení, většinou na dně nádobí. Toto zabarvení je v 99% nevratné a poškozuje natrvalo nepřilnavý povrch.

Příliš vysoké teploty většinou nejsou při vaření žádoucí. Optimálních výsledků dosáhnete při použití střední úrovně, která je zároveň úsporná.

 

Jak tomu zabráním?

Pánev nerozpalujte na nejvyšší výkon a vždy použijte alespoň kapku oleje nebo tuku. Používáním středního výkonu zabráníte, aby se jídla na pánvi spálila.

Co dělat, když je pozdě?

Pokud s nepřilnavými povrchy zacházíte správně, zachovají si své vynikající vlastnosti po dlouhou dobu let. Pokud však dojde k opakovanému přehřívání či spálení nepřilnavého povrchu, často ztrácí svoje nepřilnavé vlastnosti a jeho poškození není možné napravit.

 


 

 


 

M E C H A N I C K É   P O Š K O Z E N Í

 

Mechanické poškození způsobují ve většině případů ostré hrany kuchyňského náčiní. Příčinou je používání kovového náčiní, elektrického mixéru přímo v hrnci, v nejhorším případě pak krájení nožem rovnou na pánvi. Některé nepřilnavé povrchy garantují odolnost vůči poškrábání, to však platí pro standartní užívání, nikoliv krájení nožem nebo mixování elektrickými přístroji. Pamatujte při vašich kulinářských dobrodružstvích na to, že žádný povrch není nezničitelný.

 

Jak tomu zabráním?

V návodu na použití by mělo být vždy uvedeno, jaké náčiní je pro daný povrch vhodné. Jednoznačně bezpečné pro všechny druhy nádobí je pracovat s dřevěným, plastovým, nylonovým nebo silikonovým náčiním.

Co dělat, když je pozdě?

Mechanické poškození není možné opravit. Pokud však nedochází k značnému odlupování nepřilnavého povrchu, v důsledku jeho předchozího poškrábání, je nádobí dále funkční a lze jej používat bez omezení.

 


 

 


 

V O D A   V E   S K L E N Ě N É   P O K L I C I

 

Vzhledem k různorodosti materiálů, ze kterých je nádobí vyrobeno, mohou vysoké teploty při vaření způsobit, že se materiály roztahují a ochlazují různě rychle. Tím se mohou vyjímečně vytvořit miniaturní skulinky mezi skleněnou poklicí a její rukojetí, do kterých se dostanou kapky vody.  

 

Jak tomu zabráním?

Pokud umýváte pokličky v myčce, doporučujeme je umisťovat do svislé polohy. To stejné platí při umývání v ruce a následném umístění do odkapávače.

Co dělat, když je pozdě?

Rukojeť poklice lze během pár vteřin odšroubovat klasickým šroubovákem a poklice lze kompletně umýt nebo vysušit i pod rukojetí, kterou následně zpátky našroubujete.

 


 

N E F U N K Č N Í   N A   I N D U K C I

 

Průměr nádobí by v podstatě měl odpovídat průměru varné zóny na vaší indukční desce. Plotýnky však většinou nejsou tak velké, jako větší hrnce nebo pánve, což je ale v pořádku. Nádobí, které používáte na indukci, by mělo mít vždy větší nebo stejný průměr, než je průměr varné zóny. V opačném případě může indukce špatně fungovat nebo může dokonce zahřívat jiné předměty v okolí plotýnky.



 Kvalitní čističe a péče o nerezovou ocel si můžete prohlédnout kliknutím zde.



Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás Po-Pá
od 8.00 hod do 17.00 hod

Objednávky

+420 547 210 376
info@i-domacipotreby.cz

Dostupnost

+420 547 210 376
info@i-domacipotreby.cz

Reklamace

Po,Út,Čt +420 511 181 061
reklamace@i-domacipotreby.cz


Značky